Blog

TikTok’ta Nasıl Reklam Verilir?

TikTok, içerik üreticilerine geniş bir topluluğa ulaşma şansı sağlayan kısa biçimli, mobil video platformudur. TikTok Reklam Yöneticisi (Tiktok Ads Manager) ile markalar TikTok’un küresel hedef kitlesine ulaşabilir.

Herkese merhaba! Bu yazımda sizlere TikTok reklamlarında doğru kitleyi hedeflemek, reklam oluşturmak ve kampanya performansınızı izlemek için bilmeniz gerekenleri sizlere aktaracağım.

Yazıma başlamadan önce şunu söylemem gerekir ki, TikTok reklamcılığının her noktasını , kapsamlı ve detaylı şekilde tek bir blog yazısına sığdırmak elbette mümkün değildir. Bu yazımda sizlere TikTok’ta profesyonel reklam çalışmalarıyla ilgili temel düzeyde neler yapabileceğinizi ve bilmeniz gerekenleri detaylı olarak anlattım. ?

Keyifli okumalar dilerim ?

TikTok'ta Nasıl Reklam Verilir?
TikTok’ta Nasıl Reklam Verilir?

Neden TikTok Reklamları?

TikTok, büyük ölçüde Z kuşağı tarafından tercih ediliyor. Ancak Y kuşağı da 2020’den itibaren platforma ilgi göstermeye başladı. 2020’nin 1. çeyreğinde, 24-34 yaşındakilerin TikTok’taki payı %22.4’ten %27.4’e yükseldi. Aynı zamanda, 35-44 yaşındaki kitle oranı %13.9’dan % 17.1’e yükseldi. TikTok reklamları, yeni jenerasyon Z kuşağına ve kısmen de olsa Y kuşağına ulaşmak için iyi bir seçenek olabilir. ?

TikTok’ta Reklam Vermek

TikTok’un içeriği 15–60 saniyelik videolardan oluşur. Bu yapının olması, reklamlarınızın diğer platformlarda olduğu gibi rakip reklam denizinde kaybolması ihtimalinin düşük olduğu anlamına gelir. TikTok, ilgi çekici reklam kampanyaları oluşturmanızı gayet basit hale getiren ve kullanımı kolay bir self servis reklam platformuna sahiptir.

Herhangi bir reklam platformunda olduğu gibi TikTok reklamları da tüm markalar için uygun değildir. Hedef kitlenizi göz önünde bulundurmanız ve platformu kullanıp kullanmadıklarını öğrenmeniz önemlidir. (Unutmayın, TikTok büyük ölçüde Z kuşağının hakimiyetindedir.)

TikTok Reklam Yöneticisi (TikTok Ads Manager)

TikTok Reklam Yöneticisi (TikTok Ads Manager), TikTok reklam kampanyalarınızı oluşturmak, başlatmak, yönetmek ve izlemek için ihtiyacınız olan tüm araçlara sahiptir. TikTok Reklam Yöneticisine buradaki linkten ulaşabilirsiniz: https://ads.tiktok.com/

TikTok Reklam Yöneticisi Özellikleri

  • Kontrol panelinde, TikTok reklam verilerinize genel olarak bakabilir ve performans değişikliklerini izleyebilirsiniz.
  • Etkin kampanyalar, reklam bütçesi harcaması, zaman içindeki reklam performansı ve daha fazlasıyla ilgili bilgiler edinebilirsiniz.
  • Kampanya sayfasında, tüm kampanyalarınızı, reklam gruplarınızı ve reklamlarınızı görebilir ve yönetebilirsiniz.
  • Oluştur seçeneğine tıklayarak hemen bir reklam oluşturabilirsiniz.
  • TikTok Reklam Yöneticisi‘nin bu bölümü, reklam kaynaklarınızın tutulduğu yerdir. Burada, reklam öğesi, kitleler, pikseller ve daha fazlasını oluşturmak veya yönetmek için ihtiyacınız olan her şeyi bulabilirsiniz.
  • TikTok Reklam Yöneticisi‘nin Raporlama bölümünde, önceden tanımlanmış şablonlardan birini kullanarak özel reklam raporları oluşturabilirsiniz. Raporları anında çalıştırabilir veya ihtiyaç duyduğunuz zaman ve yerde teslim edilecek raporlar planlayabilirsiniz.

TikTok’ta Nasıl Reklam Oluşturulur?

TikTok’ta reklam oluşturmak kolaydır. Bir Kampanya oluşturarak işe başlayabilirsiniz. Reklam Grupları oluşturduktan sonra reklamlarınızı oluşturabilirsiniz. TikTok’ta başarılı bir reklam kampanyası oluşturabilmek için bu bileşenlerin her birinin birlikte nasıl çalıştığını anlamak önemlidir. Bu, hedef kitle ve gerçekçi bir bütçe oluşturmanıza, göz alıcı bir reklam öğesi tasarlamanıza, reklam erişiminizi genişletmenize, reklam performansınızı artırmanıza ve TikTok reklam hedeflerinize ulaşabilmenize yardımcı olacaktır.

TikTok Reklam Türleri Nelerdir?

1)TopView

  • TopView sayesinde TikTok’un en özel yerlerinde markanızı gösterebilmeniz mümkündür.
  • Reklamlarınız otomatik olarak oynatılabilir. 60 saniyeye kadar video reklam verebilirsiniz.
  • Dikkat dağıtmayan bir yapıya sahiptir.
TikTok'ta Nasıl Reklam Verilir?

2)Marka Devralma

  • Marka Devralma ile reklamınızı tam ekran deneyimiyle sunabilirsiniz.
  • Statik ve dinamik görüntü seçenekleriyle yaratıcı formatlar seçebilirsiniz.
  • Hem 3 saniyelik JPG hem de 3-5 saniyelik video desteklenir.
TikTok'ta Nasıl Reklam Verilir?

3)Yayın İçi Reklamlar

  • Bu reklam türü tıpkı YouTube ve Facebook’taki türlere benziyor.
  • Yayın İçi Reklamlar ile 60 saniyeye kadar olan video reklamlarını kullanıcıların izlediği yayınların içine ekleyebilirsiniz. 
  • Kullanıcılar “beğenebilir”, “yorum yapabilir”, “paylaşabilir”, “takip edebilir”, “aynı müzikle videolar çekebilir” ve daha fazlasını yapabilirler.
TikTok'ta Nasıl Reklam Verilir?

4)Marka Etiketli Meydan Okuma

  • Marka Etiketli Meydan Okuma ile güçlü bir marka farkındalığı oluşturabilmeniz mümkündür. 
  • Etiketli meydan okuma sayfasında toplanan kullanıcı içerikleri ile tüm kullanıcıları, kampanyanıza katılmaları ve kampanya konunuz hakkında içerik üretmeleri için davet edebilirsiniz.
  •  Medya yerleştirmelerini, yaratıcılık kılavuzunu ve zahmetsiz kurulumu içeren 3 ila 6 günlük paket seçenekleri.
  •  Beğeniler, yorumlar ve paylaşımlar ile ortalama %8,5’luk katılım oranı.
TikTok'ta Nasıl Reklam Verilir?

5)Marka Efektleri

  •  Kameralı nesli yakalayan yaratıcı ve eğlenceli bir görsel deneyim.
  •  Dünyanın dört bir tarafından kullanıcıyı, zamanı, mekânı ve kültürü kapsayan görsel dillerle birleştirir.
TikTok'ta Nasıl Reklam Verilir?

TikTok’ta Reklam Vermek Ne Kadar?

TikTok reklamcılığı tıpkı Facebook reklamları gibi Açık Artırma satın alma türüne dayalıdır. Yani platform içinde belirli bir hedef kitleyi hedefleyen ne kadar fazla reklam veren varsa reklam maliyetleri yükselebilir, rekabet olmayan hedef kitleler için maliyetler düşebilir.

TikTok reklamları için bir üst sınır bulunmamaktadır. Ancak günlük minimum kampanya bütçesi 20 dolar şeklinde sınırlandırılmıştır. Şu an yazıyı yazdığım tarih için TikTok’ta günlük minimum 200₺ ile reklam çalışması yapabilirsiniz. (Kur farkında yuvarlamalar yapıyorlar)

TikTok Reklam Hesabı Oluşturmak

TikTok’ta reklam yapmak için öncelikle TikTok’ta bir Reklam Hesabı oluşturmanız gerekmektedir. TikTok’ta reklam hesabı oluşturmak için aşağıdaki rehberi incelemenizi öneririm. (Yazım zaten uzun. Daha da uzatıp sizi detaylarda boğmak istemedim ? )

TikTok’ta Reklam Hesabı Oluşturma Rehberi:
https://ads.tiktok.com/help/article?aid=9678

Yukarıdaki linkte gösterdiği şekilde reklam hesabı oluşturduktan sonra TikTok’ta bir reklam kampanyası oluşturabilirsiniz.

TikTok’ta Reklam Kampanyası Oluşturun

TikTok’ta reklam kampanyası oluşturmak için öncelikle TikTok Ads Hesabı açmalı ve ardından TikTok Reklam Yöneticisi‘ne giriş yapmalısınız.
Bir reklam oluşturmak için ilk önce Kampanya’ya ve ardından Oluştur‘a tıklayın.

TikTok'ta Nasıl Reklam Verilir?
TikTok’ta Reklam Kampanyası Oluşturun

TikTok Reklam Amaçları Nelerdir?

Doğru Hedefi Seçin

İş hedefleriniz neler? Web sitenize gelen trafiği mi artırmak istiyorsunuz yoksa dönüşüm sağlamak mı? Daha fazla kişinin video içeriğinize bakmasını mı istiyorsunuz? Hedefiniz, izleyicilerin reklamlarınızı gördüklerinde yapmalarını istediğiniz şeydir. TikTok reklamları için bu hedefler üç kategoriden oluşuyor: Tanıma (farkındalık)düşünce (değerlendirme) ve dönüşüm.

TikTok reklam amaçları, Facebook kampanya türleri ile fazlasıyla benzerlik göstermektedir ? TikTok’ta reklam verirken tıpkı Facebook’ta olduğu gibi kampanya türü seçmeniz gerekmektedir.

TikTok'ta Nasıl Reklam Verilir?
TikTok Reklam Türleri

Tanıma

TikTok reklam amaçları Facebook kampanya türlerinin neredeyse aynısı diyebiliriz. Eğer amacınız bir marka bilinirliği oluşturmaksa Erişim kampanya modelini kullanabilirsiniz.

Düşünce

Düşünce reklam türleri altında TrafikUygulama YüklemeVideo Görüntülemeleri ve Potansiyel Müşteriler Bulma kampanya türleri bulunmaktadır. Eğer amacınız web sitenize ziyaret çekmekse Trafik kampanyasını, bir mobil uygulamanız var ve amacınız bu uygulamanın yüklenmesini sağlamaksa Uygulama Yükleme, bir videonuz var ve bunu izletmek istiyorsanız Video Görüntüleme, ürün veya hizmet satmak istediğiniz kişilerin iletişim bilgilerine ihtiyaç duyuyorsanız Potansiyel Müşteriler Bulma kampanya türünü kullanmalısınız.

Dönüşüm

Eğer bir web siteniz var ve web siteniz üzerinden satışları artırmak istiyorsanız dönüşüm kampanyasını kullanmanız gerekmektedir. Burada sistem web sitenizde bir dönüşüm işlemini gerçekleştirme ihtimali yüksek olan kişilere reklamlarınızı gösterir. Dönüşüm kampanya türünü kullanmak için elbette web sitenizdeki dönüşüm işlemlerinin kurulu olması gerekmektedir.

Bir Kampanya Adı ve Bütçe Oluşturun

Kampanya bütçeniz, reklamlarınızı yayınlamak için harcamak istediğiniz tutardır. Bütçelenmiş tutara ulaştığınızda, reklamınız artık sunulmayacaktır. Bütçe belirlemek, pazarlama bütçenizi takip etmenize, reklamınızın dağıtımını kontrol etmenize ve reklam performansını ölçmenize yardımcı olur. 2 bütçe seçeneği vardır:

Günlük Bütçe / Yaşam Boyu Bütçe: Reklam dağıtımı, kampanya düzeyinde günlük veya toplam bütçe ile sınırlıdır. Bu, kampanyanızdaki tüm reklamların günlük harcamasını veya toplam harcamasını sınırlar.

TikTok'ta Nasıl Reklam Verilir?
TikTok Kampanya Bütçesi Oluşturmak

Oluşturduğunuz her TikTok reklam kampanyasında birden fazla reklam grubu olabilir. Bu da reklamları optimize etmeyi ve reklamların performansını ölçmeyi kolaylaştırır. Örneğin, 1 kampanya altında 1’den fazla reklam grubu oluşturabilirsiniz. Her bir reklam grubuna farklı hedef kitleler tanımlayarak bu kampanyayı yayına alabilirsiniz. Bu kampanya altında en iyi sonuç getiren reklam setlerini belirleyerek sizin için en iyi sonuç veren hedef kitlelerin tespitini yapabilir, yatırımlarınızı buna göre şekillendirebilirsiniz.

Tiktok Reklam Yöneticisi’nde Reklam Grubu Oluşturmak

TikTok reklamları ile her bir reklam grubu için reklam yerleşimleri, hedef kitleler, bütçeler, planlar, hedefler ve teklifler oluşturabilirsiniz. TikTok Reklam Yöneticisi‘nde bir reklam grubu şu şekilde oluşturulur:

1.Reklam yerleşimlerinizi seçin
2.Reklam ayrıntılarınızı girin
3.Hedef kitle belirleyin
4.Bir bütçe ve program oluşturun
5.Optimizasyon hedeflerinizi ve teklif verme yönteminizi seçin

TikTok Reklam Grubu Oluşturmak

TikTok’ta bir reklam kampanyası oluşturduktan sonraki adımınız, reklam grubunuzu oluşturmaktır. Daha önce de bahsettiğim gibi reklam yerleşimlerini seçebilir, reklam ayrıntılarını doldurabilir ve hedef kitlenizi, bütçenizi, zamanlamanızı, teklif yönteminizi ve dağıtım türünüzü ayarlayabilirsiniz.

Hedefleme

TikTok, özel ve benzer izleyiciler oluşturabilmeniz veya herhangi birini hariç tutabilmeniz için size çeşitli seçenekler sunar. Ayrıca kitlenizi yaş, işletim sistemi, cinsiyet, operatör, ilgi alanları ve daha fazlası gibi cihaz seçeneklerine göre daraltabilirsiniz.

TikTok'ta Nasıl Reklam Verilir?
TikTok Reklam Hedeflemeleri

Bütçe ve Planlama

Reklamınız için hedeflemeyi belirledikten sonra sıra, bütçenizi ve zaman planınızı belirlemeye gelir.

• Bütçe: Günlük Bütçe veya Ömür Boyu Bütçe seçseniz de en az 20 ABD doları tutarında bir günlük bütçe belirlemeniz gerekir.
• Program: TikTok, reklamlarınız için bir başlangıç ve bitiş zamanı ayarlamanıza, bir tarih aralığı belirlemenize veya yayınlanacak şekilde ayarladıktan sonra reklamınızı sürekli olarak yayınlamanıza olanak sağlar.
• Gün bölümlendirme: Bu seçenekle, reklamlarınızı göstermek için gün boyunca belirli zaman aralıklarını seçebilirsiniz. 24 saate kadar veya sadece yarım saatle zamanı sınırlandırabilirsiniz. Tüm Gün’ü seçerseniz, reklamlarınız gün boyunca yayınlanır. Ancak Belirli Bir Zamanı Seç’i seçmek, reklamlarınızı planlanan kampanyanız sırasında bu saatlerle sınırlar.

Blog

Son Yazılar

Son dönemlerin en çok konuşulan sosyal medya platformu olan TikTok, geçtiğimiz günlerde&nbs..
Devamını Oku
Yeni adıyla Meta Piksel, eski adıyla Facebook Piksel olan bu izleme kodu, Facebook ve Insta..
Devamını Oku
Herkese merhaba! Bu yazımda sizlere halk arasında Form Doldurma Reklamları olarak bili..
Devamını Oku
Bu yazımda sizlere Facebook Business Manager nedir? Ne işe yarar? Neden bir Faceb..
Devamını Oku

İletişime Geç